Samlat lag

Länge sen som jag skrev om avvänjning v nattblöja och ändrade sovrutiner..

Ni kanske undrar varför?

Så enkelt för att det gått helt åt helvete faktiskt.

Vi började bra med Petter. Han sattes på hinken (pottan e borta) och kissades vid tio. Halv två ringde kissklockan och vi försökte få han att kissa igen. Ofta med bra resultat. Ibland var det tomt i urinröret så då kissade han i sängen efter två timmar istället eller så gick det bra.

Men de där gångerna som han kissade igenom och att vi var tvungna att ställa klockan på halv två varenda natt tog knäcken. Vem orkar? Jag väljer nattblöja any Day of The week framför avvänjning.

Visst vi kunde ha varit hårdare på att han inte fick dricka något efter halv sju. Ge bara müsli utan fil eller torr macka som sväljs ned med saliv.

Vi kunde ha gjort så för att få honom att sluta kissa på natten. Komma på att knipa och inte bara släppa på. Men vi gjorde inte det.

Valde Liberoblöja framför hinken.

Dessutom sa barnmorskan att barnen måste sluta producera något hormon för att kunna lära sig och tydligen har peppe hormonet kvar. Hon såg dessutom ingen stress över att han ff hade blöja.

Och vår nya nattning då? Läsa bok och gå ut? Inte ligga och killa tills insomning kommer?

Ja…

Vi försökte. Gick rätt bra. Sen fick peppe astma och vi lade oss bredvid varannan natt. Olivia sover ofta i sitt rum. Går ibland upp vid mardröm. Peppe vaknar ofta varje natt. Ropandes ofta på mig. Så ofta är det enklare att lägga sig där direkt istället för att bylsa iväg och lägga sig i en ny säng och VAKNA.

Ibland bäddar vi ned oss tillsammans i en säng. Pratar o läser bok. Busar o leker monster.

Så jag antar att vi binder ris till vår egen rygg när vi väljer enkla vägar. Just nu. När vi skjuter fram problemen längre fram.

Sova i samma säng bara vi föräldrar får vi göra när barnen blir gamla och vi orkar ta fajt med blöja och nattning.

Samliv.

När man blir förälder får ordet samlag en annan betydelse.

Samlag – Samlat lag.

För det är precis det vi är. Ett samlat familjelag.

4 Comments

 1. Jasmine

  Vår son fyller 5 om en månad och har precis slutat med blöja på natten. Vi har också testat att gå upp på natten men sen hört om det här hormonet som ska sluta produceras så vi tog tillbaka nattblöjan ett tag och pratade inte om det, inga krav men sen när nattblöjan varit torr flera dagar i rad så tog vi bort den och det har funkat jättebra. Nån enstaka gång det kommit i sängen på ca en månad. Han har faktiskt precis blivit torr på dagen helt. Inte haft blöja men kissat i byxorna varje dag och inte brytt sig men nu äntligen känner han när han är kissnödig och gå självmant. Såå skönt på tal om nattning så somnar han alltid jämte nån av oss men sen sover han hela natten. Tror det kommer när det kommer också. Tror det skapar mer otrygghet att somna och sova själva. Vi människor är inte skapta för det. Lillebror kommer upp varje natt. Han är 2,5.

 2. Sandra

  Vi samsover massor. Minst en av tre varje natt i vår säng. Jag tänker att det kommer en dag när de inte vill längre och jag bara har minnet kvar av en varm liten goding mot ryggen eller iskalla tår inkörda under höften. Tvivlar på att de ff vill kramas med mig när de är femton. :)

 3. Att få barnen att sova i egen säng har aldrig varit problem för oss, snarare att jag saknar ibland att få krama om dom när det är dags att sova och tycker det är extra mysigt de få nätter dom kommit in till oss.
  Däremot sluta med blöja och vara torr på natten…. Det är svårare med killar, har som sagt att göra med något hormon som påverkar njurarna. Kan vara så utan att det är något konstigt upp till ca 7 års ålder, därefter bör man ta hjälp av sjukvården om man känner att det är ett problem. Vi fick hjälp något tidigare då H själv verkligen tyckte det var jobbigt. Innan dess lägger sjukvården annars ingen större energi på det.
  Vi har kämpat med H i flera år! Han är nu 8,5 år och fortfarande kan det hända att han kissar på dig, periodvis oftast. Några dåliga veckor i sträck för att sedan vara bra ett par veckor. Men fram tills han var drygt 7 år så var det övervägande dåliga period med någon dags paus. Detta har även gjort att han tycker det är jobbigt att sova borta, har funkat hos släktingar men inte alltid. Kompisar vågar han fortfarande inte sova hos.
  Vi har fått hjälp av vården men det är inte lätt, så hjälpen nu är gratis engångs sängunderlag som skyddar sängen och är sjukt bra. Skickar alltid med när han väl sover borta, och måste alltid komma ihåg när vi är iväg på semester och sover på hotell m.m.

  Vi var alltid uppe med honom kl.01 för att kissa, han fortfarande sovande. Detta skedde under flera års tid. Men läkaren sa att det ger ofta motsatta effekten. Ett undermedvetet vane beteende. Ta aldrig upp ett sovande barn att kissa sa dom, om det ska göra någon nytta måste barnet vakna innan. Typ ställ alarm hos barnet. Blev faktiskt bättre, men tog någon månad, efter att vi slutade ta upp honom.

  Det vi lärt oss är att inte stressa, allt har sin tid. Oavsett om det gäller att sova själv eller utan blöja, eller något annat som man är van vid och känner trygghet med. Men såklart kan det även vara jobbigt längs vägen.

  Kämpa på, det vänder så småningom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *