Budgetera mera

3640Jag älskar att göra budget. Att veta hur mycket utgifter och inkomster man har. Att ha koll. Så man går ihop varje månad.. För är det något jag och Andy är experter på eller råkar ut för så är det oförutsedda utgifter. Vår största smäll kommer jag aldrig glömma.. en del på bilen som gick sönder som inte ska gå sönder på dieselbilar.. jo man tackar ja.. 26000 kr skulle bilfirman ha att fixa det. Och vem sjutton har det på ett sparande bara så där. Redo att utnyttjas och smälla ut ”glatt” på en lagning på bilj*veln?

Förra årets budget sprack en del. Tyvärr pga avbetalningar och oväntade utgifter. Stora oväntade utgifter. Sjukdomar och annat. Sånt där som får budgeten att spricka. Så man hamnar på efterkälken och kanske inte kommer ikapp. Så man är tvungen att ha avbetalningar eller låna av någon släkting. Men vad sjutton gör man om man inte har någon att låna av? Man känner sig ju rätt så skör med noll kronor på ett sparande. Satt för skoj skull och kollade olika låneinstitut och hittade meddelandelan.se som man kan låna en femhundring av i 15 dgr utan ränta. Det är ju nästan som att låna av mamma ;)

När man gör en budget blir man rätt rädd och fundersam på var pengarna tar vägen.

Ser man utgifter vs inkomster borde vi kunna spara rätt mycket pengar varje månad. Men det handlar ju mkt om man tex håller sig frisk. Så man slipper karensdagar och så.

Friska månader borde vi kunna lägga undan en hel del.

Både jag och Andy är inte världsbäst på att spara pengar, så vi drar båda extraskatt från lönen varje månad.

På så vis får vi rätt mkt pengar till semestern. För det kommer ju med skatten. Jag har alltid gjort så sedan jag började jobba. Vid varje löneförhöjning har jag höjt en del för då blir det inte kännbart.

Detta är pengar vi inte kan röra alls. Vi ser dem inte ens. Skitbra stundtals och stundtals skit då vi behöver ha dem.

Buffert är vår högsta prioritering.  något man alltid egentligen måste ha när man har hus och bil.. Men ibland hamnar man på efterkälken.

Men just nu ligger vi med och det känns så himla gött.

Kanske kommer vi ned i pris när vi byter leverantör av internet o tv. Men det handlar om ett par hundra i månaden. Max.

Kanske skulle vi kunna dra ned kostnaden för mat, men det vill vi inte. Vi gillar mat.  Eko och närproducerat. Då får det kosta lite mer.

Jag vet att det kommer komma snart att vi måste laga vår torktumlare. Barnen ska ha vinterkläder.. Andy ev. nya glasögon. Ja ni vet. Lägg till där att man kanske råkar backa på ngn på en ICA parkering, attackerad av jordgetingar och tappar glasögonen i skogen m.m. Då måste man ha pengar sparat så man kan använda snabbt. Jag älskar buffert och det är något jag vill lära barnen. Att de kan spara själva. De är faktiskt hittills väldigt duktiga på det. Alla pengar de får lägger de i sina spargrisar och i somras köpte Olivia sig sin egen Babyborn och Petter investerade i ett nytt spel – Pieface. Den lyckan när de kunde köpa saker för egna pengar gick inte att ta miste på. Jag fick knappt stå med i kassan!
Så iår hoppas jag vår buffert ökar.. för man vet ju aldrig :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *